Archive for the ‘Meditation’ Category

Två helt fantastiska dagar

Friday, November 15th, 2013

I fredags, den 8:e november, åkte jag med, i en hyrd buss från Göteborg med destination Stockholm för att delta i  de båda eventen ”En afton med Eckhardt Tolle” på fredagskvällen och ”Awakening Sweden” på lördagen. Båda eventen hölls på City Conference Center, med enormt fina och påskostade lokaler och exklusiv inredning. Det kändes så lyxigt att få slå sig ner i sköna fotöljer och få njuta av det som framfördes från scen.

Jag och tre väninnor bodde på Zinkendamms Vandrarhem och där var det också väldigt hög standard för att vara vandrarhem. Det var mer som ett hotell med jättegod frukost på morgonen, till exempel.

Att få sitta och lyssna till Eckhardt Tolle live, var fint! Han är verkligen enkel i sin framtoning, men med en visdom av stort, stort djup. Vi fick skratta många gånger, när han berättade om episoder, vi kunde känna igen oss i och han hjälpte åhörarna att se det, många gånger, komiska i hur vi bygger upp problem i våra hjärnor. Problem, som egentligen är hjärnspöken konstruerade utifrån rädsla för en framtid, som inte finns.

Han berättade bland annat om en lärare vars elev frågade honom om vad Zen är och om läraren kunde förklara det för honom. Läraren svarade ingenting men satte plötsligt upp ett finger i luften och spände ögonen i lärjungen, under total tystnad. Meningen var att det är i den tysta närvaron, det högsta finns. Det såg så roligt ut när Tolle illustrerade hur läraren gjorde och när vi åkte hem i bussen nästa kväll, tittade vi ofta på varandra med uppspärrade ögon med ett pekfinger i luften. :)

Tolle talade om att vara tacksam för allt som händer och inte klaga, vilket blir en verklighet när en människa får vara med om ett andligt uppvaknande. Över 2 000 personer var samlade och i vimlet kunde man urskilja en och annan kändis.

Höjdpunkten på resan var ändå lördagen, då vi, på förmiddagen, återvände till samma lokal, den här gången för att få ta del av 9 Oneness -meditatörers energiöverföring. Vi fick lyssna till underbar vokalsång och musik dessförinnan och som en ytterligare förberedelse leddes vi in i en chakrameditation. Den kände tolkaren av Mayakalendern, Carl Johan Calleman föreläste också om hur det nu sker ett globalt skifte i medvetandet och att det inom några år kommer att omfatta hela mänskligheten med befrielse från lidande som följd.

Att vara med om en Oneness Meditation eller OM, som det förkortas, upplevs olika för olika människor och kan också vara olika från gång till gång. Det jag upplevde är svårt att beskriva i ord, men mitt hjärta rördes och jag kände kärlek och tacksamhet över att få vara där. Det sker neurobiologiska förändringar i den fysiska hjärnan på så sätt att man blir mer och mer befriad från fångenskap under tankarnas tvångsmässiga upprepningar. Det blir stilla inombords och man använder tankarna konstruktivt när det behövs utan att identifiera sig med dem, som om de vore JAG.

Tidigare upplevde jag ofta att tankarna tog över mig på så sätt att jag kunde älta samma saker om och om igen. Nuförtiden observerar jag tankarna och upplever hur de lever sitt eget liv. Det finurliga är att när jag riktar medvetandet mot tankarna, upphör deras frenetiska aktivitet och det blir stilla inombords. Sinnet kan liknas vid en tjuv som är i färd med att stjäla i ens hus. Det som behövs för att tjuven ska upphöra med sin verksamhet är att denne blir sedd, precis som i fallet med att sinnet eller tankarna, The Mind, blir observerat av det högre medvetandet.

Det ligger en stor befrielse i att SE.

Jag är jätteglad för att jag gjorde den här resan! Du kanske också var med på något av eventen?

På vägen hem i bussen, var jag så lycklig att jag bara kunde skratta :)

Detta är några av de 9 meditatörerna. Stor kärlek!

Detta är några av de 9 meditatörerna. Stor kärlek!

———————————————————————————————————

Nu är det 18 anmälda till initieringsdagen i Deeksha, vilket är såååå roligt! Dagen hålls i Frufällans Församlingshem utanför Borås och skulle du vara intresserad av att få info om kommande kurser, kan du maila mig på rosie.carlmark@gmail.com

Med önskan om all välsignelse i ditt liv!

Rosie

 

Namaste!

Saturday, August 17th, 2013

Jag vill fortsätta berätta om hur meditation hjälper mig personligen i vardagen och förhoppningsvis kan det ge tips till fler hur man med mycket subtila metoder kan aktivera läkande processer i kroppen. Alla har vi ju nu och då tillfällen när kroppen reagerar med smärta och att medvetet kunna aktivera kroppens eget läkandeprogram är att ”möta Olle i grind”, som man säger, det vill säga inte låta smärtan gå över i lidande.

Chakra meditationen hoppar jag över till nästa gång, eftersom jag gärna vill berätta om ett annat verktyg i Hälsans tjänst idag. :)

En relativt enkel meditationsteknik som Dr Deepak Chopra informerar om i boken Perfekt Hälsa använder jag mest varje dag. Chopra blev som ung Ayurvedisk läkare, den indiske läraren Maharishi Mahesh Yogis högra hand. Maharishi grundade TM-rörelsen och Chopra var även lärare i den tekniken, Transcendental Meditation. De som arbetade så nära Maharishi förväntades avstå livets vanliga innehåll, såsom äktenskap, yrkesutövning utanför rörelsen och så vidare, vilket Deepak Chopra inte var beredd att göra, så han valde att lämna TM-rörelsen och upprätta sin egen verksamhet i USA. Idag är han en mycket välkänd och erkänd lärare inom området Hälsa i hela världen.

För att återgå till mina personliga erfarenheter har jag på grund av en ridolycka i tonåren ofta stelhet och smärta i speciellt nedre delen av ryggen men tack vare en kombination av flera olika metoder har jag hittat ett sätt att leva med det utan att lida av det.

En av metoderna är så kallad Läkande visualisering som går att läsa om på sidorna 152-153 i Perfekt Hälsa. Det tog mig en del övning, det får jag erkänna, innan jag kunde uppnå fullt resultat men det var väl värt tiden och jag har även modifierat råden till att göra övningen lite mer på mitt eget sätt. Det står till exempel i boken att man kan sitta med slutna ögon. Jag ligger istället ner men var och en får hitta sin bästa position. Däremot är det viktigt att inte hoppa över något steg. Så här gör jag:

1. Jag riktar uppmärksamheten mot hjärtats inre och bekräftar alla de saker jag känner tacksamhet för.

2. Har intentionen att släppa alla klagomål, bitterhet och aggression. Om det är omöjligt att släppa det, ser jag det ärligt och låter det vara som det är, samtidigt som jag ändå ser att intentionen att släppa finns där.

3. Upprepar tre gånger frasen ”Ske din vilja”, riktad till livet, Gud, Medvetandet, Universum, kroppen eller något annat jag väljer att rikta det till.

4. Låter uppmärksamheten vandra i kroppen samtidigt som jag medvetet andas djupt och passivt släpper ut luften, vilket skickar signalen till kroppen att slappna av.

5. Känner hur andningen blir långsammare.

6. Flyttar återigen uppmärksamheten mot hjärtat. Både känner och hör hjärtslagen.

7. Har intentionen att hjärtslagen ska bli långsammare.

8. Flyttar uppmärksamheten till händerna och känner hjärtrytmen pulsera i händerna. Känner både värme och puls i händerna.

9. Flyttar uppmärksamheten till ögonen, känner hjärtats puls där och sedan i ansiktet. Det är en sååå skön känsla när det börjar pulsera!

10. Om det finns ett område i kroppen där det gör ont låter jag uppmärksamheten gå dit och känner hur hjärtats puls också börjar där. Har intentionen att hjärtats pulserande värme ska omfamna området.

11. Upprepar mantrat Läkande förvandling under flera minuter (så länge man vill).

12. Som avslutning vänder jag uppmärksamheten åter till hjärtat i tacksamhet, uppmärksammar hjärtslagen och andningen utan att försöka ändra något.

13. Öppnar ögonen.

Ibland kan man i den här meditationen komma i kontakt med känslor som finns och ”sitter fast” inne i smärtan. Det är mycket befriande att observera känslorna, kanske det är sorg, ledsenhet, ilska eller andra känslor och hur de aktiveras och löses upp på en djup nivå inom en. Ja, det känns som att det är på det undermedvetnas nivå dessa känslor är blockerade där vi även har nedärvda saker från anförvanter.

Prova gärna den här meditationen och det skulle vara intressant att höra erfarenheter.

Nästa gång blir det Chakra-meditation/balansering :)

Till dess: Ta vara på det som är nu, för det är det enda som är verkligt.

Vi hörs!

Namaste!

Monday, August 12th, 2013

Idag, söndag är det min sista dag på semestern och den ska jag verkligen njuta varje sekund av :)
Ett sätt är att meditera!

Meditation är inte att tvinga sitt medvetande till tystnad, det är att hitta tillbaka till den tystnad som redan finns där, bortom de domäner där vrede och rädsla existerar. Det är tystnaden som väcker känslorna av hänsyn, empati och kärlek, känslor som ofta dränks av tankebruset från sinnets dialog av kaotiska ”röster”.

A och O i meditation är att det ska vara ansträngningslöst – det får inte kännas tvingande. En meditationsform, som jag gillar är att fokusera på andningen och bara följa in och utandningen, som sker automatiskt. Uppmärksamheten ska vara så lätt som när vinden rör löven i trädtopparna :)

Om man känner att andningen blir ansträngd eller att man får för lite luft, indikerar det att djup liggande stress är på väg ut. Då tar man det bara lugnt och går tillbaka till den andning som känns bekväm. Man kan även lägga till mantrat ”so hum (uttalas ham)”. Tänk ordet ”so” vid varje inandning och ordet ”hum” vid varje utandning. Det här mantrat har den kvaliteten att det för det inre till allt subtilare nivåer i tankeprocessen och man får kontakt med sin egen djupaste natur, det rena medvetandet, bortom tankarna. Det området berörs faktiskt inte av sjukdomar!

Jag gick min meditationslärarutbildning i Polen, för Conny Larsson, som höll kursen tillsammans med en polsk lärare i Hatha Yoga och det är fantastiskt att få lära ut den här tekniken och se hur snabbt de som lär sig meditera kan uppleva lugnet och stillheten inombords. Det var en underbar månad vi tillbringade på en semesterort i norra Polen, med tidiga morgnar i meditation och yoga och djup undervisning om meditationens fördelar. Fint minne!

De mantran som används i meditation är universums grundljud, som dök upp i visa människors medvetande för länge sedan. Inom Ayurveda menar man att universums grundljud föddes en gång i uråldrig tid, bildade mönster och med tiden blommade de ut i materia, energi och den omätliga mångfald av materia och energi som blev stjärnor, träd, stenar, människor ja, hela det enorma universum!

Naturljuden, alltifrån fågelsång, lövprassel och vattenfall till de subtila ljud som vi inte kan höra med öronen är som ett universellt lim som limmar samman våra kroppar och allt annat materiellt. Närvaron av sjukdom och smärta innebär att ljuden har förfalskats och genom att meditera över de olika ljuden för olika områden i kroppen ”stäms” kroppens instrument tillbaka till sina grundvibrationer.

Nästa gång går vi vidare till 7 grundläggande ljud som appellerar till 7 områden i kroppen, så kallade chakra. Ha det gott till dess!

Namaste

Friday, August 9th, 2013

Namaste,

är ett av de vackraste ord jag vet och en indisk hälsning med helt underbar betydelse! Det betyder ungefär så här på svenska:

”Den plats i mig där det råder gudomlig frid och kärlek hälsar den plats i dig där det råder gudomlig frid och kärlek, den plats där vi båda är ETT.”

Så … Namaste till dig!

Tittade du på länken om Mikael Andersson, han som föddes utan armar och ben? Jag gick fram till honom efter hans föreläsning på skolan där jag jobbar och tårarna bara sprutade när jag kramade honom och tackade honom för hans fantastiska berättelse om sitt liv.

Tänk, det skulle kunna vem som helst av oss … inga ben, inga armar men ett liv i glädje, utveckling och HÄLSA. Jag föddes faktiskt just i Lindesberg, men det var ett tiotal år innan de giftbesprutade åkrarna där i trakten. Även om ingen direkt kan säga att Mikaels handikapp beror på utsläppen, är det högst troligt.
Följande lilla episod visar tydligt på Mikaels positiva synsätt. Han var i början av tonåren och tävlade i bordtennis när en obetänksam journalist frågade: ”Hur känns det att spela bordtennis utan armar och ben?”

- Jag spelar inte utan armar och ben – jag spelar med axel och haka! (han höll racketen mellan hakan och axeln), svarade Mikael.

Förra gången skrev jag om hur vi, när vi gör något riktigt trevligt och kul, kan glömma eventuella smärtor eller sjukdomar och idag vill jag utveckla den tanken. Tänk om vi skulle kunna uppleva det medvetandetillståndet längre och längre stunder, för att till slut uppleva det hela tiden? Vad skulle då hända med smärtan? Jag menar inte att vi ska börja jaga roliga händelser som besatta, nej, det handlar om en förändring i varseblivningen, i synsättet. Det läggs till en ny dimension i våra upplevelser nämligen att vara närvarande i nuet och tillåta det som är, att vara samtidigt som vi naturligtvis vidtar åtgärder för att kroppen ska kunna läka.

I det sammanhanget är meditation ett värdefullt redskap och jag berättar mer om det och om hur jag blev lärare i meditation, nästa gång. :)

Jo, en sak till innan jag slutar för den här gången: Hjärtligt välkommen till min monter på Livsstilsmässan i Göteborg den 7/8 september! Där kommer jag att visa några enastående produkter för detox, viktminskning och energipåfyllnad, samt berätta om- och ge Deeksha.

Ha de bra!

Söndag morgon + cykeltur = GLÄDJE

Monday, August 5th, 2013

Rosie1Temat för den här bloggen är HÄLSA OCH ANDLIGHET och med den hoppas jag medverka till ökad inspiration, rörelse och stillhet i den balans som känns bra för var och en.

Vi är alla olika och det som passar mig kanske inte passar dig, men alla kan vi inspirera varandra till att ta reda på vad just jag mår bra av. Jag kommer att utgå från mina erfarenheter, utan pekpinnar (även om jag är lärare, ha! ha!) och det skulle vara jätteroligt om andra också vill dela med sig av sina erfarenheter här. :)

”Högt i tak” vill jag att det ska vara.

I min presentation berättade jag lite om vad jag menar med hälsa. Vanligtvis kanske man likställer hälsa med att inte vara sjuk och visst kan det vara så men tittar vi lite djupare på detta med sjukdomar, finner vi att alla människor är sjuka någon gång eller faktiskt flera gånger under sitt liv.

För mig handlar hälsa om att hitta den balans mellan yttre och inre aktiviteter som ger frihet från lidande.
Man kan vara sjuk eller ha en krämpa utan att ha ett lidande i sitt medvetande. Sjukdom och lidande behöver inte vara samma sak. Du har kanske varit med om tillfällen när någon aktivitet, du hållit på med, varit så rolig och engagerande att eventuell smärta inte längre upplevs?

Nästa gång spinner jag vidare på den tråden :)
http://www.aftonbladet.se/halsa/article11287789.ab