Archive for August, 2012

Ylva Trollstiernas första mässdeltagande

Tuesday, August 21st, 2012
Min första blogg handlar om mitt, Ylvas mässdeltagande, den första mässan kommer jag inte ens ihåg vilket känns lite tråkigt, men jag tror att den var i Örebro på ett slott och det var omkring 1996. Sedan dess har det blivit ca 6 mässor i om året (minst) vilket gör att jag har deltagit på nästan 100 mässor sedan den första. 16 år av mässor ger en hel del erfarenhet och tyvärr även en viss mättnad. Jag kan sakna tjusningen av att komma in i en mässhall helt exalterad av alla montrar, erbjudanden och konsultationer. Det känns ofta mer som vardagsmat eller kanske snarare helgmat eftersom mässor är på helgerna. Ofta försöker jag att gå ett varv runt i lokalen innan mässan öppnar för att kolla in läget. Behöver jag rökelse eller finns det något nytt? Vid det här laget kommer jag undan rätt billigt då jag har det mesta och inte tillhör dem som tjusas av smycken. Massage får jag hemma, spår och tolkar min aura kan jag göra om jag blir sugen, ja, det mesta som finns på en mässa är en del av min vardag. Privilegierad, ja, men allt har ett pris. Kunskapen har kostat pengar, väl värda ändå, alla saker hemma i form av drycker, salvor, rökelse, stenar, kortlekar och böcker bland annat har också haft sitt pris. Och det är ju på en mässa man ska passa på tycker jag. 
Den första mässan som jag kommer ihåg var i Stockholm, stor mässa, det vill säga, stor lokal, flera hundra utställare, flera tusen besökare och jag bokade en plats. Detta var 1996, jag hade precis gett ut min tredje bok och målet var att marknadsföra den och de tidigare. Eftersom jag på den tiden bodde i Umeå så var det ett bra tillfälle antog jag. Jag laddade flera hundra böcker i bilen, fick resesällskap med mig ner från Norrland och Stockholm – Here I come! I samma veva så hade mässarrangören frågat om jag ville vara med i TV. Tror att det var SVT1, tyvärr har jag inte det programmet kvar, har nästan blivit lika många tv och radioprogram som mässor genom åren. Så kom jag tillbaka till mässan från TV-studion och hade den mest fantastiska mässa ekonomiskt sett. Jag hade glömt att ta med mig en kassa, kanske var jag också osäker på om böckerna skulle sälja, så jag stoppade varje hundralapp (för varje bok tog jag 100 kronor för) i den ena av mina två bröstfickor. Och helt fantastiskt vad bystig jag blev på den mässan, jag sålde 300 böcker! Men sedan dess har aldrig någon mässa kommit upp i den kalibern. På lördagen hade arrangören för mässan satt upp att jag skulle ha ett föredrag om Tarot, jag som aldrig hade haft något föredrag, vad skulle jag göra? Men jag äntrade lokalen, fick en snilleblixt, tog upp min nya bok “Tarot, 78 svar” där jag skrivit en tolkning till varje kort för varje område av de fem viktiga: arbete, kärlek, ekonomi, hälsa och andlig utveckling. Så sa jag att de alla fick ställa varsin fråga i de områdena, jag drog ett kort och läste svaret i boken, från det kortet och för ämnet frågan handlade om. Många ah och oh från de deltagande som kände igen sig. Som avslutning så sa jag att eftersom de varit så trevliga och bjudit på sig själva så skulle jag också bjuda på mig. Så jag ställde frågan – Vad har detta föredrag givit mig? Och drog kortet “Dåren” och läste högt och tydligt ur boken under rubriken arbete:

” Har en chans att prova på något nytt. Kastar sig in i ett projekt utan att egentligen ha en hum o vad det handlar om, men reder ut det mesta tack vare sin snabba uppfattningsföråga och sin konst att dupera folk”.
Stort jubel och jag kände mig träffad, som de flesta alltid gör med Tarot när korten är tolkad rätt.

Boken “Tarot 78 svar” var jag mycket stolt över, den kom till av att flera kvinnor som hade köpt mina andra böcker på mässor ringde mig och frågade om korten, de hade lagt en stjärna men fick mycket stavar för kärleken. För mig var det så självklart, stavar var passion eller våld, men de såg bara arbete. Så jag bestämde mig, en bok som förklarade varje kort för varje område. Fram med kortleken, skrivmaskinen (ja för på den tiden hade inte ens jag dator) och så började jag skriva, la fram ett kort, satte in ett papper i maskinen och började skriva, en A4 sida för varje kort, när ett kort var klart så vände jag på det och la fram nästa och nytt papper in i skrivmaskinen (svor när jag skrev fel på slutet och fick börja om). Det tog en vecka, köksbordet var belamrat med skrivmaskin, kortlek och papper och för barnen, papper och färg, lera och annat så de kunde pyssla med sitt medan jag skrev och åt gjorde vi framför tv:n. Den boken hade inte blivit till om inte de tidigare hamnat i några mässbesökares händer.

Från början var det en del mässor i Norrland och ibland åkte jag söderöver, det var skillnad på besökarna, i norra delen, få och överlyckliga som gick igenom varje monter, i söder, fler och mer krävande, ofta hade de butiker i sina städer som gjorde att de hade tillgång till det som erbjuds på mässorna. Mässor har flera sidor, en av dem är utställarnas och en annan är besökarnas. Utställare betalar monter, resor och ibland boende, en del utgifter för att få visa upp det vi vill och har ett erbjuda. Har man som utställare behovet av att en mässa ska gå runt och den inte gör det så finns mässarrangörens sida av det hela, det vill säga lätt att få allt missnöje över sig. Eftersom jag vet vilket arbete det är att arrangera en mässa av egen erfarenhet så vet jag att ibland är det tufft och ett hårt arbete bakom.  De utställare som är nöjda med vad de gör och har en nyandlig tro de är där och vet att allt har en mening, de andra tjafsar om platser, besökare och konkurrenter. Och att tillgodose det är inte alltid lätt.  När jag var mässarrangör för en mässa i Malmö kom en utställare och klagade på sin plats, den var helt fel, ansåg personen, det var helt fel energier där (ja, vi new ageare är känsliga för sådant). Jag förstod att det var inte det utan själva platsen, hon ville bara ha en bättre, min partner som var den snälla sorten skickade utställaren till mig och jag fick vara den elaka. Den gången löste jag det med att säga till utställaren att det fanns en mening med att just den platsen var hennes, för utställaren jobbade nämligen med att ändra energier, rensa hus och skapa harmoni. Så jag sa att platsen var perfekt för då kunde utställaren visa sina talanger på plats.  Och vad skulle personen svara på det?

Att vara utställare handlar inte bara om att stå i sin monter den tiden mässan är öppen, det är förberedelser innan, det ska planeras, packas och resas till mässans plats, kanske boka boende och fixa transport. Men det är värt det är jag säker på att fler utställare än mig tycker. Glädjen att möta alla underbara besökare och en del år efter år, ibland så kan funderingen komma om vissa personer kommer att dyka upp. Och så finns det nya möten, hur jag än tänker efter så har jag aldrig mött någon besökare som varit grinig. Nu väntar en spännande höst, fyra mässor, den första i Huskvarna blir spännande, var förr en aktiv mässtad för den sortens mässa som detta handlar om, en som jag bara har goda minnen av. Och ett fantastiskt roligt minne av speciellt en mässa. Den var jag med och arrangerade, två då vänner kontra utställare skulle gifta sig på mässan och jag skulle arrangera vigseln. Jag fixade vigselförrättare, musik i form av ett hårdrock band (som ställde upp gratis) och de vigdes inför oss utställare och besökare som ville vara med på en scen. Även maten skulle jag fixa, vi var väl ca 50 personer och jag tyckte jag var smart, indisk mat (Indien är ju som en favorit för andliga utövare), inköp av en massa riskokare och så rörde jag ihop något vegetariskt med indiska kryddor. Så skulle vi äta middagen och jag inser att jag glömt en viktig del, besticken. Men jag använde mig av “Dårens” energi… Jag sa att det var inte planerat med bestick, för i Indien åt man med händerna och detta skulle ju vara en upplevelse. Inte för att jag vet om de trodde mig men alla åt snällt med händerna och några andra alternativ annat än att inte äta fanns ju inte. Det gick i alla fall bra, men så kom vi till tårtan, en helt vanlig svensk bröllopstårta, några våningar hög och inga skedar, brudens fars min när han åt tårta med händerna är nog det jag minns mest ifrån den mässan. Ja, mycket kan hända, både vid en monter och bakom kulisserna.  Jag hoppas att du på de fyra mässorna arrangerade av NIFT ska ha en underbar upplevelse som berikar ditt liv, själv så ser jag fram emot en fantastisk mässhöst och möten med goa vänner både utställare och besökare. Vi syns… /Ylva

Ylva Trollstierna fick titeln “Sveriges Tarotdrottning av Expressen i samband med ett reportage 2003. 1993 kom Ylvas första bok ut (Tarot steg för steg) och idag har hon gett ut mer än 20 böcker och några lekar. Deltagit och arrangerat mässor sedan 1996, hållit många, populära och omtyckta föredrag samt kurser i olika ämnen. Var i Indien 2000 via NIFT på Reiki och Karuna Master utbildning. Ylva har en av de mest populära hemsidorna inom ämnet New age. Du finner Ylva i en monter på NIFTS mässor.