Archive for September, 2014

Klangmassage / Sound massage

Tuesday, September 30th, 2014

Vad är klangmassage efter Peter Hess?

iris1a

Klangmassage efter Peter Hess generar en möjlighet att slappna av och stanna upp i den pulserande vardagen.

Vilka effekter har klangemassage?

▪ Ger kroppen och själen en stunds vila.
▪ Harmoniserar och bygger upp livet istället för att bryta ner genom den stressade vardagstillvaron.
▪ Skapar en inre ro, spänningar och blockeringar kan släppas successivt och du hittar dig själv
▪ Ger klarhet i sinnet
▪ Genom klangskålarnas klang försätts cellerna och livsenergin i rörelse.

Hur går det till?

iris1b

Klangmassagen

Sessionen brukar börjar med en introduktionssamtal angående klientens allmänna hälsotillstånd som kvalitetssäkring så att klangskålarna ställs på rätt plats på kroppen.
Skålarnas olika ljudfrekvenser:
▪ Bäckenskål har en frekvens mellan 100-1000 Hz, beroende på vilken kläpp jag slår an den med.
▪ Skålen för leder (universalskål) har frekvens mellan 100-2800 Hz.
▪ Hjärtskålen har 200- 1200 Hz
▪ Olika hals- och huvudskålar har ännu högre frekvens
▪ Skålarna placeras inte genast på kroppen utan först görs en instämning av rummet med en speciell skål. Skålarna runt sängen spelas så att de bildas en klangkupol.
▪ Skålarna ställs på kroppen : Fotsulor– rygg – framsida. Som avslutning klingar en klangbåge över klienten. Klienten låter klangerna klinga ut och vilar sedan en stund i stillheten.
▪ Avslutningsvis kan man dela med sig av erfarenheterna och upplevelser under klangmassagen. Under behandlingen ligger klienten på en säng eller matta/filt i sina egna kläder. Ett behandlingstillfälle tar ca. 60 minuter

Inom vilka områden används klangmassage?

iris1c

Foto: Iris Krüger/Vita Raeda

1. Massage och sjukgymnastik
2. Terapi och psykoterapi, stresshantering
3. Homeopati (läkare och homeopater)
4. SPA, Wellness och kosmetik
5. Skolor och förskolor, sjukhus,nyfödda barn, hospice
6. Äldrevård, palliativ medicin, cancer
7. Funktionshindrade, autism, ADHD
8. Autoimminsjukdom, stressrelaterade sjukdom

Varifrån kommer klangmassagen?

▪ Grundaren av den moderna Klangmassagen och Klangterapin är Peter Hess, född 1941 i Tyskland. Ursprungligen diplomingenjör för fysikalisk teknologi började han intressera sig för olika orter med speciellt starka krafter i Wales och Nepal.

▪ Professor Wegners forskningsarbete runt klangernas påverkan på människan inspirerade Peters egna forskningar och ledde slutligen till bildandet av ’Institut für Klang-Massage-Therapie.’
▪ Numera omfattar institutet ett stort antal föreläsare som har utbildat över 3000 klangmassörer och –terapeuter. 2014 firas 30 års jubileum av klangmassagen!

Verksamhet finns i Tyskland sedan 30 år, Österrike, Schweiz, Polen, Ungern och sedan 2004 i Sverige och andra skandinaviska länderna.

“The sound of the singing bowl touches our innermost soul and brings
it into vibration. The sound breaks tension, mobilizes self healing forces and sets free creative energies.”
– Peter Hess, founder

Mer info om vetenskapligt forskning, effekter, stress studier på sjukhus och arbetsplatser mm. hittar du på www.peter-hess-institut.de (engelska)

Vad är det speciella med klangmassage?

▪ Den knyter an till de urgamla östliga kunskaperna om klangens läkande verkan. Befinner sig människan i sam-klang med sig själv och omvärlden kan hon/han i frihet skapa en harmonisk och inspirerande livstillvaro. Dessa kunskaper anpassade Peter Hess till den västerländska kulturen och ett modernt tänkande.

Vad kan jag påverka med klangmassage?

iris1d

▪ I vårt västerländska samhälle, där vi dagligen utsätts för stress, oro, prestationskrav, överbelastning, sorg, spänningar och osäkerheter har vi blivit oharmoniska vilket gör oss själsligt och fysiskt sjuka. Klangmassage kan återföra oss till den ursprungliga ordningen och harmonin och den erbjuder en väg till ett friskare liv. Därigenom kan kropp, själ och ande åter komma i sin ursprungliga harmoni och tillfriskna. Sinnet kan bli mer kreativ, fokuserad och i balans.

Med klingande hälsningar
Iris Krüger / www.vitaraeda.com
Dipl. Klangmassagemassör/pratiker PHI

iris1e

Hälsa och Livsstilsmässan 2014 i Göteborg, 6-7 september

Wednesday, September 3rd, 2014

Åter igen samlas vi hundratals människor som har upptäckt eller börjar upptäcka att det finns något mer än det vi kan se och ta på. Människor med positiva förväntningar och förhoppningar, människor som vill påverka sitt liv och andras liv och göra det bästa av det. Trots myllret och trängseln skapar denna upplyftande och kreativa energi en så härlig atmosfär och glädje på dessa Livsstilsmässor.

Vi  har med oss många gåvor till jordelivet. Förutom Moder jords resurser och vår fysiska kropp har vi alla fått unika talanger som ska utvecklas och vara till nytta och glädje för oss själva och våra medmänniskor. Dessutom har vi alla en viktig gåva med oss som vi allt för ofta glömmer bort – en inre guide. En guide som ska visa vilken väg som är den bästa för just dig. Det är den viktiga energilänken till ditt Högre Jag, som vet ditt högre syfte. När du mediterar kalla då på ditt Högre Jag, eller ”gå upp” till ditt Högre Jag. Båda sätt fungerar, så gör så som passar dig bäst. När du känner Högre-jags-energin komma till dig kan du ställa frågor och be om vägledning. Svaren kan komma i form av bilder, ljud, dofter, tankar och/eller känslor. Lita på det som kommer. Bara slappna av och ta emot. Vänta med analyserandet tills efteråt. Skriv gärna ner allt som kommer under meditationen. Det kan göra det lättare att slappna av och släppa hjärnan, för ofta börjar hjärnan jobba direkt: ”måste komma ihåg detta”, ”men det kan inte vara möjligt!”, ”syftar detta på mitt jobb?”, osv. Det går bra att skriva på ett stort papper (eller t.o.m. på dator) även om du blundar.

Energilänken till ditt Högre Jag finns naturligtvis kvar I vardagen, när du inte är i meditativt tillstånd. Vi har vägledning hela tiden – genom hjärtat. Gör det som skapar lyckokänslor. De kloka valen sker när du lyssnat till ditt hjärta. I två veckor till ligger det ute en intressant dokumentärfilm om detta ämne: Hjärtat – en pump med känslor?[http://www.svtplay.se/video/1090446/hjartat-en-pump-med-kanslor]

Precis som i våras står några kollegor och jag I Reikiförbundets monter och erbjuder Reikibehandlingar. Vi har en föreläsning båda dagarna: ”Reiki –  en säker och beprövad metod för naturlig läkning och personlig utveckling.”

Välkomna!
Mossan